MÜDÜR/BİRİM AMİRİ: Bekir ULUDAĞ
E-MAİL: simer@saricam.bel.tr
Sarıçam Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, T.C. Anayasasında yer alan sosyal devlet anlayışından hareketle, Sarıçam Belediyesi’nin Stratejik Planı rehberliğine bağlı bulunan mevzuat kapsamında, 5393 sayılı Belediye Kanunu ile belirlenen hizmetleri yapmak ve uygulamakla sorumludur. Bu çerçevede ilçede yaşayan mağdur, yaşlı, düşkün, dar gelirli, kimsesiz, korunmaya, yardıma ve bakıma muhtaç olan tüm kesimler (çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek, engelli, sosyo-ekonomik anlamda dezavantajlı) için sosyal hizmet ve yardımlarda bulunmak görevidir.
Bu kapsamda kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, sosyal yardım alanında faaliyet gösteren dernek ve vakıflar, üniversiteler ile iş birliği yaparak projeler geliştirerek hayata geçirir.
1- SOSYAL YARDIM HİZMETLERİ
1.1 Gıda Market
İşbirliği yapılan bağışçı kuruluşlardan gelen gıdaların tasnifi, kontrolü ve ambalajlanması yapılarak; yine kurum bütçesinden karşılanan bakliyat ve kuru gıda maddelerinin de aralarında bulunduğu gıda paketi Sosyal Yardım Komisyonunca tespit edilip planlanan takvime göre ilçede yaşayan ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır.
1.2 Gıda Kolisi
Gıda Kolisi: Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne müracaat ederek Sosyal Yardım Komisyonunca tespit edilip planlanan takvime göre ilçede yaşayan ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır. Ramazan Kolisi: Her yıl ramazan ayına özel hazırlanan Sosyal Yardım Komisyonunca tespit edilen ilçede yaşayan ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır.
1.3 Kıyafet
Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne müracaat ederek Sosyal Yardım Komisyonunca tespit edilip planlanan takvime göre ilçede yaşayan ihtiyaç sahiplerinin üzerlerine uygun ölçülerde kıyafet verilmektedir.
1.4 Sarıçam Kart/Hilal Kart
Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne müracaat ederek Sosyal Yardım Komisyonunca tespit edilip planlanan takvime göre (her ay, 3 ayda bir ve 6 ayda bir olmak üzere) ilçede yaşayan ihtiyaç sahiplerine anlaşmalı marketlerde geçerli nakdi yükleme yapılmaktadır.
1.5 Ayni Yardımlar
Deprem, sel, yangın, hortum, heyelan, obruk, göçük gibi her türlü doğal afet nedeni ile mağdur olan kişileri tespit ederek gerekli ayni ve nakdi yardımları (temizlik, boya-badana-tamirat, gıda, kıyafet vb.) sağlamak.
1.6 Nakdi Yardımlar
Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne müracaat ederek Sosyal Yardım Komisyonunca tespit edilen ve Ödeme Komisyonunca da onaylanan miktar kadar ihtiyaç sahibine Şartlı Nakdi Yardım yapılmaktadır.
1.7 İkram Aracı
İlçemizde yaşayan ve sabahları çalışma sahalarına gitmek üzere servis aracı bekleyen, özel gün ve haftalarda, programlarda ve ibadethanelerde yaz mevsiminde limonata, kış mevsiminde çorba ikramlarında bulunmak.
1.8 Evde Sıcak Yemek
Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne müracaat ederek Sosyal Yardım Komisyonunca uygun bulunan dezavantajlı ihtiyaç sahiplerinin evlerine sıcak yemek hizmeti sunmak.
2- CENAZE HİZMETLERİ
2.1 Taziye Çadırı ve Masa Sandalye
Cenaze taziye evlerine taziye çadırı kurmak, masa sandalye, semaver, cenaze paketi ve su vb. hizmeti verilmektedir.
2.2 Masa Sandalye
Düğün, nişan, mevlit, toplantı vb. etkinliklere çadır, masa ve sandalye hizmeti verilmektedir.
2.3 Cenaze Nakil
Gerek ilçe içi gerekse ilçe/il dışı cenaze nakillerini sağlanmaktadır.
2.3 Cenaze Yemeği
İlçede vefat eden cenazelere ilk gün cenaze yemeği hizmeti verilmektedir.
2.5 Sen-i Devriye
İlçede vefat edenlerin ilk ölüm yıldönümünde yakınlarından gün öncesinden randevu alınarak din görevlisi gönderilip Kuran okunup dua edilmek sureti ile yâd edilmektedir.
2.6 Cenaze Evi Din Görevlisi
İlçe vefat eden tüm cenazelerin defin işlemlerine ve taziye evine din görevlisi gönderilerek dua edilmektedir.
3- İBADETHANE TEMİZLİK HİZMETLERİ
3.1 İbadethane Temizliği
İlçede bulunan camiler başta olmak üzere tüm ibadethanelerin iç, dış, bahçe ve tuvaletleri belirlenen takvime göre temizlenmektedir.
4- SİMER İSTİHDAM HİZMETLERİ
4.1 İşe Yerleştirme
İşsiz vatandaşların istihdam edilebilirliğini artırmak ve işçi arayan sanayi sektörünün aradıkları hedef kitlesi olan işsizleri görüşme günü ve saatinde hazır edilip SIMER veya fabrikalarda görüşmelerin yapılmasını sağlamak işçi-işveren buluşmaları aracılığı ile işe yerleştirmeler yapılmaktadır.
4.2 Mesleki Eğitimler
Sanayinin ve hizmet sektörünün talepleri doğrultusunda üniversite, OSB, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Milli Eğitim Müdürlüğü gibi kurumları ile birlikte mesleki eğitim kursları düzenleyerek nitelikli iş gücü oluşturmak ve işe yerleşmelerini sağlamak.
5. ENGELLİ TAKSİ HİZMETLERİ
5.1 Engelli Hasta Nakil
Engelli bireylerin yaşam kalitesinin artırılması için çalışmalar yapmak, aileleri ile iletişimde bulunmak. Engelli bireylerin hastane ve kamu kurumlarındaki randevularına götürülüp getirilmesini hizmetini vermek. Engelli bireylerin özel gün ve haftalarda veya diğer etkinliklerde talepleri doğrultusundaki sosyalleşmeleri için nakil hizmetlerinin verilmesini sağlamak.